7 Ekim 2008 Salı

IBM XML Challenge

Geçen sene ilki yapılan IBM Yazılım Akademisi 2008'e DEbUt takımını oluşturup 4 kişi katıldık. Amacımız bitirme projemizi yaparken mümkün olduğunca kendimize bir şeyler katacak bir projeye girişmekti. Microsoft'un Imagine Cup'ına da katılmak istemiyorduk.

Başlarda bitirme projesi konumuz dahi belli değildi. Özgür yazılım adına bir proje yapmak istiyorduk baratrion ile. Tabi doğal olarak ilk aklımıza gelen Pardus'a dahil olabilecek bir proje olmasıydı. İçerisinde Machine Learning kullanabileceğimiz ve bunu Pardus'a entegre edebileceğimiz bir proje. Serdar Soytetir'den okul yönetimi için bir uygulama geliştirilmesi fikri geldi, o dönemki kararsızlığımız içerisinde bir şekilde danışman hocamız Dr. Emine Ekin'in yönlendirmesiyle Yazılım Akademisi'ne katılmaya karar verdik.

Java ile geliştirme yapacak olmamız da ayrıca bir güzeldi. Malum Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nin meşhur hocası "TA" yani Tevfik Aktuğlu'dan Data Structures (Veri Yapıları) dersini; Java ile anlatıyordu kendisi ve hakikaten de çok çok iyi anlatıyordu; almıştık. Kendisinin hazırladığı dökümanlar IBM'de yok, Bruce Eckel görse oturur ağlar, yemişim Thinking in Java'yı derdi (tabi bunu İngilizce nasıl söylerdi o daha da bir ayrı merak konusu).

Projeler içerisinden aklımıza en çok yatan Time Table Management (Zaman çizelgesi Yönetimi) oldu. Tabi başlarda hem akademik bir proje de olur gazıyla atladık ama nereden bilelim bu meret deli zormuş. Hatta ne kadar zor olabilir ki diyenlere, canım NP'yi bildin mi diye yanıt vermek istiyorum.

Gerek problemin zor oluşu, gerekse IBM araçlarından WebSphere Application Server, Rational Application Developer, DB2' yu kullanmamız bakımından çok güzel bir tecrübe oldu. Tabi kullanılabilecek teknolojiler bu kadarla da sınırlı değil. Versiyon kontrol sistemlerinden SVN (biz SVN kullandık) ya da CVS kullanılabilir. Object Relational Mapper olarak Hibernate olmazsa olmazlardan. Sıralandıkça sıralanabilir. Şov yaptırmayın bana :P

Hakikaten bir proje geliştirilmesinde baştan sona her adımı uyguluyorsunuz. Hatta öyle ki modeller oluşturup, class diagramlar çıkararak projeyi tasarlamanız isteniyor ve özellikle de son sınıf öğrencileri için çok güzel bir tecrübe oluyor, tabi referans kısmına hiç değinmeme gerek yok.

Aslında bu başlığı o kadar çok dallandırıp budaklandırıp bir destana dönüştüresim olsa da müjdeli haber, uzatmayacağım :P

Yazılım Akademisi 2009 pure XML temasıyla geliyor. Bu seneki proje konuları da ilgi çekici gözüküyor. Tabi ki kendi belirleyeceğiniz bir proje ile de katılmanız mümkün.

Şiddetle tavsiye olunuyor, katılınız efem.

PS: IBM ile uzaktan yakında ilgim yok, Eclipse kullanıyorum, IBM dökümanlarının da hastasıyım o kadar.

Yukarıdaki PS kesmedi : Ben de bu yazıyı etikete boğmazsam ... ! :-m (çemçük smiley)

Hiç yorum yok: